Race verslag 25 uur van ARBronckhorst 2015 (Wodi)

24 – 25 oktober 2015, Wouter-Dirk “Wodi” Huitzing

Na enkele jaren van bewuste afwezigheid, staan Henk en ik op zaterdag 24 oktober weer aan de start van ARBronckhorst.  Om 15uur is er geen startschot, geen sprint, maar een luchtfotoprojectie op de muur met twee punten, die we onafhankelijk van elkaar mogen ophalen. Het ene punt heeft de coördinaat van het eerste checkpoint (CP) en het andere punt heeft de knipkaart van de eerste etappe. De belangrijkste reden dat niet iedereen weg sprint is het feit dat de luchtfoto gespiegeld is. Henk en ik overleggen snel wie welk CP pakt en we zijn weg. De knipkaart is te vinden ten zuiden van de start langs een sloot. Met behulp van mijn kompas ren ik zuidwaarts en bij de eerste sloot zie ik de organisatie staan. Mijn kompas aanpak heeft geholpen, met een voorsprong van een minuut pak ik als eerste de knipkaart aan. Terug bij de start is Henk ook al terug met de coördinaat. We tekenen de coördinaat in en bepalen onze route.

ARBronckhorst pre-start 3 2015

Samen met Team Wilgenweard en Dutch Adventure Broertjes (gevormd door onze eigen Wout en zijn broer Job) racen we weg met de MTB’s. Kop over kop gaan we zo met drie teams op weg naar het eerste CP bij de Ezelstal. Tot onze verbazing is er al een paar MTB’s wij het eerste CP, we zijn dus niet de eerste. Bij de Ezelstal moeten we te voet een heuvel beklimmen en bovenop krijgen we de 8 halve coördinaten van de CP’s van de volgende loopetappe. Met de drie teams nemen we de coördinaten over en dalen we weer af naar de fietsen. Henk en ik zijn snel weg, maar Wilgenweard weet aan te sluiten.  Samen zitten we op een fietspad parallel aan een N-weg en gaat het tempo richting de 34km/u. Ons plan was om rustig te beginnen, aangezien de race 25 uur zou duren, maar met zulk goed wegdek en bijna 10km rechtdoor fietsen is dat plan alweer overboord gegooid. Als de N-weg een bocht maakt en Wilgenweard op kop fiets, schieten wij rechtdoor een fietspad het bos in. Meteen laten we het tempo wat inzakken, anders houden we het geen 25 uur vol. Het blijkt de juiste keuzen want voor Wilgenweard komen we aan bij CP2. Wederom krijgen we 8 halve coördinaten en kunnen we onze weg vervolgen richting het eerste wisselpunt (WP).

Iets na 16uur komen we aan bij het WP om te wisselen naar een loopetappe. Eerst nog de 8 coördinaten intekenen en terwijl we dat doen komt Wilgenweard ook binnen. Als de route bepaald is gaan we op pad om de 8 CP’s op te halen. Bij het 2de CP komen we Wilgenweard en even later ook Dutch Adventure Mixed en Dutch Adventure Broertjes tegen die de CP’s de andere kant op aanlopen.  In een goed tempo pikken we CP na CP op, totdat Henk opmerkt dat de eerste deadline om 18uur staat en dat we dan WP3 verlaten moeten hebben. Dat betekend dat we eerst deze etappe en dan nog een volgende etappe af moeten maken. We verhogen het tempo een beetje en tegen het einde komen we weer dezelfde teams tegen die nog steeds het rondje andersom lopen.  Echter Wilgenweard loopt wel op de rest uit en op basis van de kaart denk ik dat zij ook op ons voor lopen. Bij ons laatste CP lopen we tegen een bordje Verboden Toegang aan bij een naturistenkamp en moeten we een stukje omlopen. Als we dan aankomen bij het WP zien we Wilgenweard net nog weg fietsen.

We hebben 45 minuten om de volgende etappe te doen en ons bij WP 3 af te melden. Het wordt krap, maar we gaan het toch proberen. Wilde we in eerste instantie nog rustig aan racen, moet nu het gas er echt op. Bij het weg fietsen zien we beide Dutch Adventure teams op een halve kilometer van het WP en we weten dat zij in ieder geval niet alle CP’s van de volgende etappe gaan halen. Het zal dus tussen ons en Wilgenweard gaan voor deze etappe. CP11 gaat heen en weer vanaf een verharde weg en terwijl wij heen gaan, komen we Wilgenweard op de terug weg tegen wat neerkomt op zo’n 3 minuten voorsprong. 3 Minuten die net het verschil zouden kunnen maken tussen de deadline wel of niet halen. We hebben nog een half uur, twijfelen kort over CP 12, zetten toch weer aan en tot onze verbazing komt Wilgenweard van de andere kant aan als wij bij CP12 vertrekken. We liggen dus in ieder geval weer bij elkaar. Met de twee teams racen we naar CP 13 en daar komen we Wout en Job en nog een ander team tegen. Met de vier teams rijden we kop over kop tegen de klok naar het WP, maar we weten al dat we het gaan halen, zover is het niet meer. Om 17.55 leveren we de MTB’s in en wisselen we naar de kano.

Henk en ik nemen even een minuutje om op adem te komen en te eten en drinken. Dutch Adventure Broertjes heeft in ieder geval één CP gemist en gaat meteen de kano in, maar Wilgenweard blijkt hun knipkaart verloren te zijn. Voor hun lijkt de race over te zijn. Ondertussen wordt het 18uur en sjouwen wij onze kano naar het water. We gaan de kano-etappe van start denkend dat wij nu het enige team zijn dat alle CP’s nog heeft gehaald. Tijdens het kanoën pikken we alle CP’s op, halen we meerdere teams in, wordt het donker en sluiten wij weer aan bij Wout en verliezen wij hem weer uit het oog.

ARBronckhorst kanoetappe 1 2015 (1)

Na iets meer dan 2 uur kanoën mogen we uitstappen en krijgen we in een schuur weer coördinaten en kompaskoersen om de volgende loopetappe in te tekenen. Daar zien we ook DA broertjes weer even. Terwijl wij de CP’s intekenen en nog eens controleren vertrekken zij het donker in. Vlak voordat we vertrekken komt Wilgenweard binnen en blijkt dat hun knipkaart gevonden is door een ander team. Het is niet duidelijk of dit allemaal voor 18uur is gebeurd, wij hadden het idee dat wij er om 18uur nog waren en dat de knipkaart toen nog niet aanwezig was, maar volgens de organisatie blijkt alles te kloppen. Dus zijn er weer twee teams in de race met alle CP’s en is het weer over met relaxmodus. Wij gaan ook het donker in, achter DA broertjes aan. Kompaskoersen intekenen is altijd spannend, want een minimale afwijking kan al grote gevolgen hebben, gelukkig hebben we in deze etappe wel aanwijzingen bij de CP’s. Het eerste CP blijkt goed ingetekend te zijn en hier halen we meteen al een team in, maar het is niet DA broertjes. Door naar de volgende set lampjes. Ook die set lampjes blijkt een ander team te zijn. Alle CP’s worden makkelijk gevonden, over één kruisbepaling maak ik mij zorgen, vooral omdat ik de aanwijzing niet snap. De aanwijzing luid “tegen over singel”,  wij hebben in ons hoofd de singelgrachten van Utrecht, maar zien alleen wat kleine slootjes op de kaart. Op het punt aangekomen blijkt het CP aan een boom te hangen tegen over een bomen rij, dat is dus ook een singel. Onderweg komen we team Survivalmaterialen.nl nog tegen en even later ook Wilgenweard die beide de etappe in de andere volgorde aanlopen. Langzaam maar zeker krijgt Henk het zwaar in de tweede loopetappe en wandelen we soms een stukje. Bij terugkomst bij het WP zien we Wilgenweard op de fiets vertrekken, is Dutch Adventure Mixed binnen de route aan het bepalen voor de volgende MTB-etappe en mogen wij gaan boogschieten. In principe schiet Henk altijd, helaas is er geen linkerboog aanwezig en dat betekend dat ik mag gaan schieten. Pijl 1 en 3 zijn raak, dat betekend 2 bonuspunten en we kunnen er nog een derde van maken, maar dan moeten we nog een knipper vinden op de akker achter de schuur. Enkele minuten laten is die ook geknipt en kunnen wij de MTB weer op.

Op de MTB komt het tempo er weer lekker in en proberen we meteen goed te eten en drinken om het systeem op gang te houden. De MTB CP’s liggen simpel en we hebben geen deadline druk, dus ook hier pakken we alles weer. Bij de laatste twee CP’s halen we Dutch Adventure Mixed weer bij, maar na het laatste CP hebben we een verschillende routekeuze. Dan 500meter voor het WP komen we weer bij elkaar, maar ik mis een afslag en zo komen we net achter Dutch Adventure Mixed bij het WP. Daar zien we Wilgenweard nog intekenen en weten we dat het nog altijd vlak bij elkaar ligt.

De volgende etappe is een 31km Run-Step etappe, dat is twee mensen, één step en daar mag je niet tegelijk op, je moet dus afwisselen. De helft van de CP’s staat al op de kaart, de rest moeten we nog intekenen. Het is een behoorlijk eind en Henk ziet op tegen het lopen, maar als we iets willen presteren moet het gebeuren. Als het intekenen klaar is gaan we, samen met Jeroen en Maartje, van Dutch Adventure mixed, en een ander team op pad om de eerste paar CP’s te pakken. Na een paar CP’s komen we los van ze en zien we de volgende paar uur, op hier en daar wat lichtjes in de verte en wat banden sporen na, geen andere teams meer. Halverwege de etappe gaat de wintertijd in en passen we onze horloges aan. Zo zitten we dan ook bijna halverwege deze race. En dan opeens staat daar Wilgenweard weer voor ons. Zij kunnen CP 48 niet vinden. Met twee teams zoeken we aan beide kanten van het water en in de nabije omgeving. We willen geen herhaling van het NK, waar Wilgenweard een CP, dat verkeerd hing, wel vond en wij niet, dus met zijn vieren zoeken we grondig. Totdat er zaagsel gevonden wordt en blijkt dat het CP weg gehaald is. Samen gaan we op weg naar het volgende CP, en voor een korte tijd gaat we samen op, maar dan moeten we ze langzaam maar zeker laten gaan. Henk heeft het zwaar met het lopen en dat is ook niet raar, want we hebben er a aardig wat kilometers te voet op zitten. Nog een keertje komen we bij, maar dan late we de heren weer echt gaan. Tegen 04.00 nieuwe tijd komen we, met nog altijd alle CP’s, terug bij het WP en kijken we niet echt uit naar de volgende Run-Bike etappe. Wederom zien we Wilgenweard vertrekken als wij aankomen en weten we dat het verschil klein blijft.

De 15kilometer Run-Bike levert geen echte bijzonderheden op, behalve dat CP 54 weg blijkt te zijn en we daar toch weer bijna 10 minuten zoeken, omdat we ook geen zaagsel kunnen vinden. Deze etappe eindigt op de Start-Finish locatie en daar aangekomen heeft Henk het helemaal gehad. Ik laat hem even terwijl ik de volgende etappe voorbereid. We eten en drinken wat en ik krijg Henk weer op zijn voeten en wandelend gaan we op pad.

We hebben een klein kaartje van maar twee vierkante kilometer van het dorpje Hengelo gehad, maar we zijn gewaarschuwd dat het toch zo’n 10 kilometer heen en weer lopen is. Op elk CP krijg je namelijk de coördinaten voor een volgende CP, dus zo krijgen we de kerk acht keer te zien. Elk zuidelijk CP gaf een coördinaat voor een noordelijk CP en elk westelijk CP verwees naar het oosten en vica versa, zo kom je een heel eind op een klein kaartje. Rustig gaan we op pad om te zien wat mogelijk is. Wandelend o komen we bij het eerste CP, door naar het tweede en langzaam maar zeker begint Henk weer op te leven. We delen de Red Bull en dan begint Henk ook zelf weer het tempo op te voeren door weer te gaan rennen. De etappe begon in het donker, maar ook de zon komt nu langzaam op, wat altijd een positief gevolg heeft op racers. Elk CP wordt gevonden en met elk CP gaat het tempo omhoog. Halverwege de etappe komen we Wilgenweard bij de kerk tegen. Ik klok het moment op mijn horloge en als wij op hetzelfde punt zijn concludeer ik dat we een achterstand van 24 minuten hebben. Maar ik weet ook dat er nog veel kan gebeuren in de komende 8 uur en dat we tenminste nog alle CP’s en etappes hebben gehaald, dus we doen het nog altijd goed. Als wij bij het WP terug komen ben ik verbaasd dat we Wilgenweard nog net weg zien fietsen. Of ze zijn ook ingezakt, of ze hebben een lange pauze gehouden. In beide gevallen is het verschil weer klein. We krijgen een warm broodje knapworst en onze eigen etenszak. We eten en drinken goed en bevoorraden onszelf weer en binnen 10 minuten zitten we weer op de MTB.

We zijn altijd een sterker fietsteam dan loopteam geweest en de eet en drinkpauze is ons goed gevallen, dus het tempo op de fiets gaat er weer goed op. We beseffen ons dat de tijd om alle CP’s te halen begint te dringen, dus moeten we waarschijnlijk keuzes gaan maken. Het fietsen gaat ons goed af, de navigatie is ook simpel en elke 15 minuten knippen we een CP, dus we besluiten in deze etappe alles weer te halen. Net als de vorige fietsetappe komen we weer Jeroen en Maartje tegen, maar we voelen nu wat meer druk en al snel laten we ze achter ons. De CP’s leveren geen enkel probleem op en uiteindelijk komen we bij CP 69 waar in ieder geval één van ons een schoorsteen van 40meter hoog moet beklimmen. Doe je het allebei, dan krijg je ook een bonuspunt erbij. Als we daar aankomen staat Wilgenweard daar ook. Het begint ons op te vallen dat zij bij elke loopetappe uitlopen, maar dat wij bij elke fietsetappe weer inlopen. De allerlaatste etappe zal een fietsetappe zijn, dus dat is in ons voordeel. Helaas moeten wij wachten tot Wilgenweard heeft geklommen voordat wij mogen. Terwijl wij klimmen zien wij hun naar de kano’s verdwijnen.

Soepel gaan wij te water en zien wij langzaam maar zeker de afstand tussen Wilgenweard en ons verkleinen. Na het eerste CP is het verschil nog maar 1,5minuut en het 2de CP knippen wij zodra zij hem loslaten. Echter voorbijhun komen we niet. Heel even volgt nog een kleine voorsprong doordat Wilgenweard een peddel verliest aan een visser, maar de volgende CP’s tot aan het WP gaan we gelijk op.

Bij het WP mogen we wederom vier extra CP’s intekenen en moeten we verplicht nog, via een trap, naar het dak van een gebouw om een CP op te halen. Op het dak krijgen we nog aanwijzingen voor drie extra CP’s, allemaal onderaan een markant gebouw. We dalen snel af en weten Wilgenweard achter ons te laten. We knippen twee CP’s en dan zien we eindelijk Wout en Job weer. Op basis van de richting die zij uitlopen, maak ik op dat zij de rest van de CP’s al hebben van die loopetappe en zodoende ga ik er dan ook vanuit dat zij voor ons liggen. Dan staan ook de heren van Wilgenweard weer opeens naast ons en gaat de strijd weer verder. CP85 geeft ons een klein probleempje, omdat ik hem aan de andere kant van het water heb ingetekend en zo zien wij Wilgenweard weer voor ons uit rennen. Het rennen gaat bij ons helemaal niet meer soepel, dus wij besluiten via twee CP’s terug te gaan en de rest te laten liggen. De tijd begint ook goed te dringen en er is zelfs een kans dat we in de laatste etappe ook dingen moeten gaan skippen. Met nog 1uur en 40 minuten voor de finishtijd komen we weer bij de fietsen. Helm op, route bepalen en op weg.

De 12 CP’s van de laatste etappe lijken allemaal redelijk snel en dichtbij te liggen, dus we gaan kijken hoe ver we komen voordat we moeten gaan skippen. Binnen 5 minuten hebben we de eerste en de volgende kost ons ook weer 5 minuten. Als dat zo doorgaat, dan zou de hele etappe moeten kunnen. Zodoende rijden we met ons neus op ons stuur en de ogen gericht op ons horloge om elk CP te pakken. En warempel elk CP kunnen we met 5 à 6 minuten tussentijd pakken. Met elk CP dat we knijpen wordt de marge groter, en krijgen we meer vertrouwen dat we het geheel af kunnen maken. De laatste vier CP’s liggen helemaal dichtbij elkaar en tevens staat er bij elk CP wel een team, dus hoeven we ook niet meer te zoeken. Dan rijden we langs Wout en Job gooien het gas nog wat verder open. We gaan er vanuit dat zij in ieder geval in de laatste loopetappe hele goede zaken hebben gedaan, maar weten niet wat ze verder hebben laten liggen. Voor Wout en Job komen we met nog 19 minuten over de finish. Even later finishen Wout en Job ook, maar van Team Wilgenweard is nog niks te bekennen. Langzaam tikken de minuten weg, maar dan toch nog 6 minuten voor tijd finishen zij dan ook.

ARBronckhorst finish 2015

Bij de finish horen wij van Wout dat zij maar 6 CP’s hebben gemist, waar wijer 8 hebben gemist, dus feliciteren wij de heren met hun overwinning. Maar verder is het nog even spannend tot de einduitslag, dan blijkt dat wij 2de zijn en Wilgenweard 3de. Gelijk in CP’s,  maar later gefinisht.

Wout en Job, Dutch Adventure Broertjes, hartelijk gefeliciteerd met de overwinning, goed gedaan!

Ruud en Matthijs van Team Wilgenweard bedankt voor de mooie strijd!

Stichting Sportieve Activiteiten Bronckhorst bedankt voor de organisatie!

Vrijwilligers bedankt voor jullie inzet en zo het mogelijk maken van de race!

Achterhoekfoto.nl en andere fotografen bedankt voor de foto’s!

 

Dutch Adventure bedankt haar sponsoren die ons helpen met racen in Nederland en over de grens:

INOV8

Duursport.nl

Fusion

Bike2Build

State-Training

OutdoorPro

ZeroCinq

2,693 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

facebookby feather

Reacties:

Reacties

No Replies to "Race verslag 25 uur van ARBronckhorst 2015 (Wodi)"